Winter: 6 tips om de winter te fotograferen

Roodborstje in de Sneeuw 001

Winter, een mooi seizoen voor bijzondere winterfoto’s. Maar een échte winter zoals ik deze van vroeger ken hebben we al heel lang niet meer gezien (?!). Vroeger toen ik nog een kleine jongen was, heb ik bijzondere winters gekend. Extreme ijsschotsen die boven op elkaar schoven aan het strand van Workum. Op de schaats over de meren van Friesland naar school.

Maar ook met licht winterse omstandigheden is het erg leuk om foto’s te maken. Alleen het moment om een winterse foto te maken is beperkter geworden. Je moet beter op het weer letten en hét moment uitzoeken voor het maken van winterse foto’s. Dus goed plannen en bedenken wat voor foto’s je wilt gaan maken!

In dit artikel lees je:

Anticipeer en bereid je voor op een winters moment

Of dit nu een fantastische tip is, dat valt te betwijfelen. Maar feit is dat zonder een winters moment je ook geen winterse foto zult maken. Het is dus handig om in de winterperiode het weer goed in de gaten te houden. En het weer houd geen rekening met weekenden, dus wees ook bereid om er een halve dag op een doordeweekse dag erop uit te gaan.

Schotse Hooglander in de sneeuw 004

Naast het in de gaten houden van het weer, kan het ook raadzaam zijn om alvast te bedenken wát je graag op de foto wilt zetten. Een steevaste tip dat voor alle seizoenen geldt. En zodra je weet wat je wilt fotograferen, kun je ook vast nog specifiekere tips bij elkaar gaan zoeken en je goed voorbereiden.

Bescherm je apparatuur

Fototoestellen en randapparatuur zijn redelijk kwetsbaar. Al kunnen ze heus tegen een beetje kou en sneeuw, toch wil je graag voorkomen dat apparatuur aan het einde van de wintersessie vol met vocht zit.

Om zoveel mogelijk ellende te voorkomen is het verstandig om tussen de fotomomenten door, de camera onder de jas te houden. Of neem een plastic zak mee dat je om de camera kan doen. Zo houd je de camera en het objectief zo droog en schoon mogelijk.

Maak ook gebruik van je zonnekap. Er wil nog wel eens sneeuw vallen van daken of van de takken van bomen, je zonnekap voorkomt dat dit dan direct op de lens valt.

Wanneer je klaar bent met het maken van foto’s en je komt thuis, laat je tas dan even in een tussenruimte aan de warmte ‘wennen’. Als je jouw camera zo in een warme kamer zet nadat je van buiten komt kan er condens ontstaan. Het condens kan weer schade toebrengen aan je camera en lens.

Het is ook verstandig om je accu uit de body te halen als je weer binnenkomt van een koude wintersessie.

Wist je trouwens dat je accu veel sneller leegloopt als het erg koud is? Het kan zeker een overweging waard zijn om een extra reserve accu aan te schaffen.

Handmatig overbelichten

Het klinkt als een ‘foute’ tip, echter kan dit soms erg goed uitpakken. Een witte wereld geeft je camera de indruk dat het ontzettend licht is. Wat je automatische belichtingsprogramma doet met zoveel licht, is automatisch onderbelichten. Hierdoor krijg je al snel een te donkere foto met grauw sneeuw erop.

Kiekenberg - Sneeuwlandschap

Wat je hieraan kunt doen, is zelf handmatig gaan overbelichten. Hier geldt een vuistregel voor die regelmatig wordt benoemd:

Overvloedig wit in het onderwerp betekent twee stops overbelichten. Het grijze en grauwe sneeuw, zou nu weer mooi wit moeten zijn. Dit kun je ook erg handig controleren overigens, met je histogram!

Controleer dan ook regelmatig het histogram of de waarden mooi uitgebalanceerd zijn. Foto’s met (te)veel wit hebben een piek in het histogram aan de rechterzijde.

Witbalans instellen

De kleuren in je foto met sneeuw zijn afhankelijk van de witbalans dat je gebruikt. Wanneer je sneeuwfoto’s hebt met veel blauw of gele zwemen, is je witbalans niet goed. Het ziet er niet mooi of realistisch meer uit. Met name bij bewolkt weer gaan foto’s er al snel blauwer uitzien.

Het is raadzaam om je witbalans naar een warmere kleursetting te zetten om sneeuw mooi wit te krijgen. De ‘schaduw’ setting is meestal de ‘warmste’ witbalans op een camera. Fotografeer je in RAW zoals ik dat doe? Dan kun je al deze settings achteraf in je nabewerking nog aanpassen.

Schotse Hooglander in de sneeuw 001

RAW betekent overigens niet dat je niet meer op je instellingen hoeft te letten. Het werkt vele malen fijner als de foto al zo goed is als dat deze maar kan zijn, om vervolgens nog maar kleine bewerkingen toe te passen.

Scherpstellen op contrasten

Een winters beeld met veel sneeuw heeft vaak weinig contrastpunten om goed op scherp te kunnen stellen. Daar moet je dan ook goed op letten bij het maken van foto’s met veel wit. Probeer in je beeld toch een punt te vinden dat contrast geeft ten opzichte van het sneeuw.

Ook het creëren van diepte kan een lastige opgave zijn met sneeuw. Probeer een onderwerp te vinden dat niet of minder is ondergesneeuwd. Of plaats iets op de voorgrond om zo toch diepte te creëren.

Afwisseling

Als het zover is, de sneeuw is gevallen en we hebben er allemaal op los kunnen klikken, dan stromen de socials er ook weer helemaal vol mee. En dat is niet erg, want het is best leuk om ook andere fotografen te volgen die net als jou mooie foto’s van een winters landschap maakten.

Het enige probleem is dat je wel vaak hetzelfde soort beeld voorbij ziet komen. Probeer daarom ook eens jezelf uit te dagen. Een andere setting, positie of houding aannemen kan al heel veel doen. Maar ook door je te verdiepen in andere vormen van fotografie kun je al uniekere beelden gaan maken. Denk maar eens aan het maken van macrofoto’s, sneeuw is ontzettend gaaf als je het van zo dichtbij kan bekijken!

Smeltend Sneeuw 001

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Fotodecoratie.nl. Door je in te schrijven ontvang je ongeveer eens in de maand een nieuwsbrief. Hierin staan de nieuwste fotoproducten, inspiratie en fotografie artikelen.

Geef een reactie