Vlinders: Oranjetipjes fotograferen

Oranjetipje

Oranjetipjes zijn ontzettend leuke vlinders die je al vroeg in de lente kunt spotten. De oranjetip is een vlinder afkomstig uit de ‘witjes’ familie en zoals de naam verklapt: deze vlinders hebben een oranje tip op het uiteinde van de vleugels. Ik ging deze lente naar ze op zoek!

Vlinders spotten is denk ik een van mijn meest favoriete bezigheden. Om ze vervolgens natuurlijk op de foto te zetten. Naast de echte zomervlinders wilde ik ook eens kijken naar de lentevlinders. Zo kwam ik niet alleen het oranjetipje tegen, maar ook kon ik gave foto’s maken van geaderde witjes.

Ik had mij voor deze zoektocht slecht voorbereid. Terwijl ik zoveel artikelen heb geschreven waar voorbereiding altijd centraal staat.

Wat wist ik van het oranjetipje?

Deze vlinders kun je goed spotten halverwege de lente. Rond de maanden april en mei vind je ze vooral op of rond pinksterbloemen. En ook de pinksterbloemen zijn ontzettend mooi, eenvoudig maar prachtig. Een oranjetipje die op een pinksterbloem zit, daar ging ik dan ook voor.

Pinksterbloem 001

De pinksterbloemen zie je met name veel terug in weilanden en aan de randen van bossen. De pinksterbloem dankt zijn naam in principe aan het jongvee, deze bloem groeit rond de tijd dat het jongvee van oudsher het land weer in kon. Sommigen zijn dan ook van mening dat het geen ‘pinksterbloem’, maar een pinkenbloem zou moeten heten. (Pink = jongvee).

Zoektocht naar het oranjetipje

Dit is dan ook wat ik van tevoren wist van het oranjetipje. Dus het leek mij logisch om gewoon maar eens een gebied in te trekken om op zoek te gaan naar deze pinksterbloemen. Na uren wandelen rondom de Delleboersterheide was ik vele pinksterbloemen verder. Maar geen tip te bekennen.

Op een avond wilde ik een zonsondergang bij het bos fotograferen. Bij de parkeerplaats stapte ik uit de auto. Ik struikelde zowat over een pinksterbloem met jawel, een oranjetipje erop!

Oranjetipjes gevonden!

Blij als ik was heb ik er nogal wat foto’s van geschoten. De vlinder bleef strak stilzitten en trok niets van mij aan. Gelukkig heb ik een 105mm macrolens en kan hiermee ongestoord kleine insecten van afstand fotograferen.

Ik had mij dus wel prima ingelezen met waar en hoe, maar nooit aan het tijdstip gedacht. Enkele avonden na elkaar heb ik ze opnieuw opgezocht en ook op andere plekken heb ik diverse oranjetipjes gefotografeerd.

  • Oranjetipje 002
  • Oranjetipje 001
  • Geaderd witje 001

Tijdens deze avonden kwam ik als bonus ook nog eens het geaderd witje tegen! Ook een prachtige vlinder afkomstig uit dezelfde familie, het ‘witje’. Ook van deze vlinder heb ik enkele mooie foto’s kunnen maken.

Oranjetipje en geaderd witje op textielposters

Zou je deze foto’s als fotoprint in huis willen halen? Dat kan! Ik heb deze foto’s verwerkt en beschikbaar gemaakt als print op mooie textielposters.

Klik op een van deze foto’s en je navigeert naar het product. Daar kun je het gewenste formaat kiezen, je ontvangt je textielposter al met 2-3 werkdagen!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Fotodecoratie.nl. Door je in te schrijven ontvang je ongeveer eens in de maand een nieuwsbrief. Hierin staan de nieuwste fotoproducten, inspiratie en fotografie artikelen.

Geef een reactie