Herfst: 20 tips om de herfst te fotograferen

Gekleurd herfstblad

Ik kan enorm genieten van de zomerperiode; Prachtige gouden uurtjes, dieren in de wei, gave beach-shoots of prachtige portretfoto’s maken tussen de bloemenvelden. Maar ook de herfst geeft mooie mogelijkheden voor fotografie. De herfst is een échte overgangsperiode met andere weersinvloeden en totaal nieuwe natuurverschijningen.

Daarnaast biedt de herfst fantastische kleuren als bruin, oranje, geel of rood. Paddenstoelen schieten uit de grond, nevel en mist in de ochtenden, nieuwe insecten om waar te nemen. De herfst is een fijne periode.

Ook is de herfst perfect voor het maken van sprekende herfstportretten. Het is niet alleen de zomer waarin je ‘warme beelden’ kunt maken, ook met de kleuren van de herfst krijg je prachtige sfeervolle portretfoto’s. Mijn nummer één tip voor de herfst is dan ook ‘fotograferen in het bos’.

Kleurige herfstbomen

Lees hieronder mijn tips en inspiratie voor het maken van prachtige herfstfoto’s.

In dit artikel lees je:

Fotograferen in het bos

Het bos biedt vrijwel alles, iedere fotograaf kan er helemaal los. Natuurfoto’s, macrofotografie en ook portretten zijn nog slechts een paar voorbeelden. Maar welke materialen zijn handig tijdens een shoot in het bos?

Herfstkleuren - Kuinderbos

Licht en witbalans

Het witbalans is een belangrijk onderdeel voor natuurlijke kleuren in je foto’s. Verschillende lichtbronnen geven evenzo verschillende ‘kleuren’ licht. De zon geeft bijvoorbeeld ander licht dan een tl-buis. Maar ook buiten veranderd het licht continu. Onze hersenen corrigeren doorlopend het licht dat wij zien zodat wit ook echt wit is. Een vel wit papier is voor ons zowel buiten in zonlicht als binnen met tl-licht wit.

Met het witbalans van je camera kun je het licht corrigeren zodat je de gewenste kleur in je foto krijgt. Vandaag de dag kunnen camera’s dit erg goed inschatten, maar soms zitten ze er nog wel eens naast. Met name in bossen komt het voor dat het witbalans de situatie niet goed inschat en foto’s worden hierdoor al snel koeler of groener dan je zou willen.

Maar dat laatste gebeurt met name wanneer je de witbalans op automatisch hebt staan. Om de warme herfstkleuren in je foto’s te krijgen is het raadzaam om je witbalans op bewolkt of schaduw te zetten.

Wanneer je foto’s in het RAW formaat schiet kun je het witbalans naderhand ook nog aanpassen in programma’s als Photoshop of Lightroom.

Statief of beanbag

Het bos is vaak vrij donker en om goede foto’s te maken moet je of je ISO omhoog schroeven of je sluitertijd al snel rond de 1/60 of lager zetten. Het ISO wil je liever zo laag als mogelijk houden om ruis te voorkomen. Dat houdt over dat we de sluitertijd aan moeten passen. Echter kun je met dergelijke sluitertijden geen scherpe foto’s uit de hand maken. Dat lukt simpelweg niet en dan ben je al heel snel aangewezen op een statief.

Hoge bomen - Drents Friese-Wold

Door een statief in te zetten hoef je dus niet het ISO omhoog te zetten wat de kwaliteit weer ten goede komt. Zet wel de beeldstabilisatie van je lens/camera uit als je het statief gebruikt. Wil je het helemaal afmaken, dan kun je ook een afstandsbediening overwegen. Dit voorkomt ongewenste trilling met je camera wanneer je de ontspanknop moet indrukken.

Polarisatiefilter

Wanneer je hogere contrasten en meer details in je herfstfoto’s wilt is het raadzaam een polarisatiefilter te gebruiken. Een polarisatiefilter heeft als bijkomend voordeel dat het schitteringen vermindert en kleuren versterkt. Kleuren worden voller en dieper, maar het filter zorgt er ook voor dat je minder licht hebt in een al donkerder bos. Je moet dan al snel een statief gebruiken voor het compenseren van langere sluitertijden.

Onderwerp oplichten

Soms mis je net een stukje belichting op een paddenstoel of dennenappel. Dat kun je compenseren door een wit vel papier mee te nemen of een stuk aluminiumfolie. Ik heb vrijwel altijd een stukje folie bij me voor wanneer ik paddenstoelen fotografeer. Door de folie kan ik een deel van de paddenstoel een beetje oplichten om zo een betere foto te maken.

Gekraagde aardster

Vage achtergronden

Wanneer je een groot diafragma (klein getal) gebruikt vestig je extra aandacht op je onderwerp doordat de achtergrond wordt vervaagd. Dat wordt doorgaans het ‘bokeh’ effect genoemd.

Dit is een mooi effect en treed snel op wanneer je dicht genoeg op je onderwerp zit. Het onderwerp wordt prachtig uitgelicht doordat de achtergrond als een waas lijkt en al je aandacht uitgaat naar het onderwerp.

Het zijn vooral de macrolenzen die dit goed kunnen realiseren, maar je kunt ook close-up en macrofoto’s maken met een standaardlens door een macrofilter of tussenring op je body en lens te schroeven.

Paddenstoelen hoog op tak

Natte herfstperiode

De herfst is vaak een natte periode en wanneer je foto’s laag bij de grond moet maken, zul je dat ook zeker zelf ervaren. Ik heb zodra het herfstig weer wordt altijd een vuilniszak in mijn fototas zitten. Het neemt praktisch geen ruimte in en het bespaart me vrijwel altijd een behoorlijk natte broek.

Uiteraard kun je ook je kleding op deze periode aanpassen. Het is met name handig om een broek te dragen dat sneldrogend is. Vooral de echte wandelbroeken hebben de eigenschap dat ze snel drogen.

Vroeg je nest uit voor mist en nevel

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op internet, natuurfoto’s met een prachtige mist dat erin voorkomt. Mist geeft een wat mysterieuze dimensie aan je foto en de herfst is een ideale periode voor mistige momenten.

Bomen in vroege ochtendmist II

Mist ontstaat door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. De lucht koelt af waardoor er waterdamp in de lucht ontstaat dat langzaam overgaat in waterdruppels. Mist ontstaat dan ook vaak laat in de avond dat aan kan houden tot vroeg in de ochtend. Vooral bij gebieden met water heb je grotere kans op mist. 

Wil je zeker zijn van een ochtend met mist? Houd dan vooral de weerberichten in de gaten. Er zijn speciale kaarten die laten zien hoe mistig het is. Let wel op dat je er echt vroeg uit moet wil je op tijd zijn om dit soort momenten vast te leggen.

Wanneer je in de mist gaat fotograferen is het raadzaam om je statief te gebruiken. De mist kan er ook voor zorgen dat contrasten vervagen waardoor je camera moeite krijgt met scherpstellen. In dat geval is het beter om handmatig scherp te stellen.

Chaotische herfstfoto’s

Wanneer je een overzichtsfoto maakt in het bos, kan dat al snel vrij chaotisch overkomen. De vele bomen, struiken en stronken zorgen voor een onrustig beeld en het gezegde ‘door de bomen het bos niet meer zien’ is dan vrij toepasselijk. 

Herfstbladeren

Het is belangrijk om goed naar je compositie te gaan kijken. Kijk of je duidelijke lijnen of hoeken kunt vinden. Door meer symmetrie of een lijnenspel in je foto te brengen zorg je voor een rustiger beeld.

Het bepalen van een mooie of goede compositie is niet iets dat je ‘zo even doet’. We maken al vrij snel foto’s zonder hier echt bij stil te staan. Maar wanneer je dat juist wel doet, zul je merken dat dit ten goede van je foto’s komt.

Herfstfoto’s nabewerken

Kom je thuis na flink wat tijd te hebben besteed aan het maken van je herfstfoto’s, blijken de kleuren tegen te vallen. Of heb je een wat groene waas over je foto’s gekregen doordat je de witbalans op automatisch had staan.

Dan is er gelukkig nog de nabewerking. In de nabewerking van je herfstfoto’s kun je bijvoorbeeld contrast aan je foto toevoegen of de verzadiging iets verhogen. Hiermee worden de herfstkleuren in je foto extra naar voren gehaald. Denk er wel om dat je hier niet te ver in doorschiet, dat kan tot onnatuurlijk lijkende foto’s resulteren.

Delleboersterheide - Savanne bomen

Wil je de gehele foto ‘warmer’ krijgen? Dan kun je de witbalans aanpassen. Door het witbalans aan te passen kun je ook de groene waas aanpassen. 

Let er wel op dat door deze bewerkingen er enige kwaliteitsverlies optreed. Dit gebeurt niet wanneer je in het RAW formaat foto’s maakt.

Ideeën voor het maken van herfstfoto’s

Lichtstralen fotograferen

Hiervoor heb je twee elementen benodigd, de zon en een onderwerp waar de zon op kan vallen zoals mist (rook of stof werkt ook, maar dat terzijde). Tenslotte heb je iets nodig dat het zonlicht ‘breekt’ of juist ‘bundelt’. Voor het breken van zonlicht is het bos zeer geschikt.

Toch komt het niet altijd voor dat je lichtstralen kunt fotograferen, al zijn alle voorwaarden aanwezig. Een te dicht begroeid bos blokkeert het zonlicht en je wilt hiervoor ook niet aan de rand van een bos staan. Wat je nodig hebt is een open stuk in het bos waar de zon doorheen kan komen.

Het standpunt dat je inneemt is ook van groot belang voor het fotograferen van lichtstralen. Een stapje naar links of rechts kan al een wereld van verschil maken. 

Zonnestralen in Oranjewoud

Fotoshoot in het bos

Niet alleen is het ontzettend leuk om in een herfstbos allerlei natuurlijke elementen te fotograferen. Ook voor fotoshoots is een herfstbos zeer geschikt. De warme kleuren doen veel en je kunt van alles uithalen met bijvoorbeeld de mooie herfstbladeren.

Paddenstoelen vastleggen

Wanneer het herfst wordt zie je op het internet overal paddenstoelen foto’s opduiken. Niet gek, want de herfst is nu eenmaal hét seizoen voor paddestoelen. Vorig jaar 2019 was het een perfect paddenstoelen seizoen, er waren er legio te vinden.

Wil je een paddenstoel er mooi opzetten? Blijf dan niet staan, maar ga door je hurken (kikkerperspectief) of beter nog, ga ervoor liggen. Je compositie wordt er vaak een stuk beter van. Bang om vies of nat te worden hoeft niet, je had de tip van de vuilniszak immers al gelezen.

Echt Judasoor op boomschors

Herfstbladeren

Bladeren krijgen de meest prachtige kleuren in de herfst. Hierdoor zijn ze dan ook een veelvoorkomend onderwerp.

Spinnenwebben

Bij mistige ochtenden zien we ook vaak dat spinnenwebben prachtige dauwdruppeltjes hebben. Met mooi invallend licht kan dat fantastische foto’s opleveren.

Herfstvruchten

Veel bomen laten zaden en vruchten vallen zoals kastanjes, eikels of dennenappels. Hier kun je weer van alles mee gaan doen; Plaats een kastanje of dennenappel eens op mos. Ook zijn er altijd wel bessen te vinden in een herfstbos. Deze hebben vaak mooie kleuren en zijn extra mooi om te fotograferen als er bijvoorbeeld nog dauw van de ochtend op zit.

Herfstvrucht op herfstblad

Mist

Mist is een prachtig verschijnsel en tijdens mist kun je dan ook prachtige foto’s maken. Wees er wel op tijd bij want mist blijft niet lang hangen!

Stilleven

Het bos ligt vaak bezaaid met zaden en vruchten van bomen. Ook takjes en besjes zijn volop aanwezig en je hebt natuurlijk de wereld aan mooie herfstbladeren. Hier zou je een mooi stilleven van kunnen creëren. 

Wacht niet te lang met herfstfoto’s maken

Nu je volop geïnformeerd bent over het maken van de mooiste herfstfoto’s wordt het tijd om geen tijd te verliezen. Gevallen bladeren groeien niet meer aan de boom en verdorren op het moment dat ze de grond raken. Maak een plan van wat je wilt fotograferen en laat je vooral niet door het weer tegenhouden. Ook bij een grauwe dag kun je ontzettend mooie herfstfoto’s maken!

Zwevend herfstblad

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Fotodecoratie.nl. Door je in te schrijven ontvang je ongeveer eens in de maand een nieuwsbrief. Hierin staan de nieuwste fotoproducten, inspiratie en fotografie artikelen.

Geef een reactie