Bloeiende tulpenvelden fotograferen

Bloeiende tulpen - macrofoto

De bloeiende bollen- en tulpenvelden van Nederland zijn wereldwijd bekend. Prachtige bloemen staan in strakke rijen naast elkaar. Het geeft een geweldig gezicht. Het biedt ook ontzettend veel fotografie mogelijkheden. Je weet dat de velden in bloei beginnen te komen zodra de eerste ‘bollenfoto’s’ zich op Instagram aandienen.

Bloeitijd van tulpenvelden

Het is een steevaste vraag:
Wanneer staan de tulpenvelden in bloei?

Nu is dit over het algemeen vanaf half april tot eind mei dat de meeste bollen in bloei staan of komen. Alleen duurde het dit jaar langer. De winter heeft langer geduurd dan normaal, er zat nog veel vorst in de grond. Uiteindelijk zijn wijzelf op pad geweest in week 16 op 24 april.

We kozen ervoor om naar Noord-Holland te rijden om daar enkele bollenvelden te bezoeken. Eerst langs Callantsoog en daarna door naar Schagen. Na een tijdje rijden kwamen we op onze bestemming uit. Het begon ons op te vallen dat er nog niet veel tulpenvelden in bloei stonden.

(Leestip:  Bekijk de locaties die je kunt opzoeken)

Bloeitijden bollenvelden

In principe zijn de bloeitijden voor de bollen- en tulpenvelden ieder jaar hetzelfde. Het is met name het verloop van de winter dat bepaald wanneer de velden daadwerkelijk in bloei komen te staan.

Wanneer bloeien de Narcissen?

Deze beginnen vanaf maart op te zetten en bloeien tot eind april.

Wanneer bloeien de Hyacinten?

Deze beginnen vanaf maart op te zetten en bloeien tot eind april.Bollenveld-hyacinten

Wanneer bloeien de Tulpen?

Deze beginnen vanaf half april op te komen en bloeien tot eind mei.

Grofweg zijn dit de perioden waarin de verschillende bloemen gaan groeien. Zoals vermeld heeft het verloop van de winter hier invloed op. Informeer dan ook goed van te voren of er al iets in bloei staat ja of te nee.

Tulpen fotograferen

Onze eerste stop was bij een klein veldje met tulpen. Het is altijd even bekijken of en hoe je bij een veld mag/kan komen. We kwamen op een andere kant bij het veld uit. Er zat een slootje tussen.

We kozen ervoor om dit tulpenveld van een afstandje te fotograferen. En dat was ook prima. We hadden tele- en zoomlenzen bij ons. Het werden leuke tulpenfoto’s met de duinen als achtergrond.

Tulpen fotograferen

Later reden we over de binnenwegen en kwamen meer mooie tulpenvelden tegen. Eerst zagen we een veldje met prachtige gele tulpen. Later zagen we eenzelfde tulpensoort als die we het eerst tegenkwamen. Maar nu konden we er wel ‘vlak achter’ gaan zitten en dus ook mooie close-ups maken.

Hyacinten fotograferen

Tussen de tulpen door kwamen we mooie hyacinten tegen. Hyacinten zijn prachtige bloemen en worden steeds populairder. Paarse, witte en roze versies stonden rij aan rij in het veld. We konden makkelijk bij dit bollenveld komen en hebben op fatsoenlijke afstand diverse foto’s kunnen maken.

Paarse hyacinten

Wees boer-vriendelijk

Ben je van plan om de tulpenvelden op te zoeken? Je moet het toch op zijn minst eens in je leven hebben bezocht. Maar bezoek de velden wel op een ‘boer-vriendelijke’ manier.

De bloemen groeien niet voor de show, al stelen ze deze wel. De boeren die de bloemen verbouwen verdienen hiermee de kost. Ze begrijpen dat het veel aandacht trekt en stellen vaak het veld ‘open’ door mensen toe te laten aan de randen van het veld. Maar blijf ook aan de randen en ga niet middenin het veld staan.

Tulpen in bloei - macrofoto

Tulpen- en bollenvelden fotograferen

Wil je zelf ook mooie tulpen- of bollenveld foto’s maken? Je weet nu waar en wanneer je ze kunt vinden. En met de fotografie tips uit mijn lente artikel ben je helemaal up-to-date!

Ik wens je veel kijk- en fotoplezier bij deze velden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Fotodecoratie.nl. Door je in te schrijven ontvang je ongeveer eens in de maand een nieuwsbrief. Hierin staan de nieuwste fotoproducten, inspiratie en fotografie artikelen.

Geef een reactie